Bank Żywności w Suwałkach

Podkładki uczące dzieci już idą do stołówek!

Wielka wysyłka ruszyła! Ponad 7750 dzieci w prawie 300 stołówkach w Polsce będzie jeść posiłki na wesołych podkładkach, z których pozdrawia je Piotruś. Piotruś to bajkowy bohater akcji żywienia dzieci Żółty Talerz, którą Kulczyk Foundation prowadzi w sojuszu z pięcioma największymi organizacjami pomocowymi w naszym kraju. Podkładka, poza humorem, przekazuje dzieciom bardzo ważne wartości związane z empatią i zdrowym żywieniem.

– Stołówka to ma być wspaniałe miejsce, gdzie wszyscy są razem i wszyscy czują się dobrze. Niezwykle ważnym elementem nauki odpowiedniego żywienia jest estetyka, czyli także to, jak i na czym jemy. Chcieliśmy więc zrobić dzieciom radosny prezent, ale też zaciekawić je rysunkami, które mają bardzo konkretne znaczenie. Opowiadają o tym, że należy dzielić się jedzeniem, należy je szanować, trzeba pomagać innym i zawsze pamiętać o tym, że jedzenie ma być nie tylko dobre, ale i zdrowe – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. – Co ważne, na naszych podkładkach będą jeść wszystkie dzieci w stołówkach, w których prowadzimy akcję. Nie tylko te, które uczestniczą w akcji dożywiania. Bo nasza podkładka łączy! – zaznacza.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł, po to aby ciągu 12 miesięcy, poczynając od września zeszłego roku, dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

Podkladka Podkladka


Konkurs „Marnowanie żywności to...”

Konkurs

Mazaki, akwarele, pastele, plastelina, bibuła, ołówki – wszystko poszło w ruch, aby przygotować prace na konkurs! W kategorii literackiej kreatywność uczniów była równie imponująca – dotarły do nas prace w formie listów, pamiętników, oficjalnych przemówień, pamiętników, rozbudowanych opowiadań pełnych sugestywnych opisów przeżyć wewnętrznych, futurystycznych bajek, a także bardzo wiele wypowiedzi lirycznych. W sumie otrzymaliśmy 244 prace! Sto dziewięćdziesiąt pięć prac plastycznych oraz czterdzieści dziewięć prac literackich.

Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem i bardzo dziękujemy za tak wielkie zaangażowanie. Wyłonienie zwycięzców było nie lada wyzwaniem. Po długich i burzliwych dyskusjach, jury wyłoniło następujących zwycięzców:

Konkurs literacki:
I miejsce – Jakub Pawlik
II miejsce – Natalia Katarzyna Balita
III miejsce – ex aequo Małgorzata Carewicz i Julia Romanowska

Wyróżnienie:
Maja Baraniewicz
Paweł Derewońko
Mikołaj Dąbrowski
Magdalena Skorupska

Konkurs plastyczny:
I miejsce – Bartosz Zalewski
II miejsce – ex aequo Lidia Nieszczerzewska i Gabriela Ilczuk
III miejsce – Wiktoria Druć

Wyróżnienie:
Michał Bylica
Angelika Nowikowska
Izabela Łajewska
Wiktor Sobolewski
Anita Pacewicz
Krzysztof Jurewicz

Niebawem na naszej stronie opublikujemy zwycięskie prace. Nagrody zostaną wysłane pocztą:).

Protokół


Konkurs "Marnowanie żywności to..." - termin ogłoszenia wyników.

Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością prac, nadesłanych na konkurs "Marnowanie żywności to...", wyniki zostaną ogłoszone w przyszły piątek, 7.04.2017 r.

Za opóźnienie przepraszamy.




"Żółty Talerz" w telewizji TVN. Zapraszamy do obejrzenia zwiastuna.

"W niedzielę o godz. 11:00 (telewizja TVN) emitowany będzie program, poświęcony naszemu programowi "Żółty Talerz". Zapraszamy do obejrzenia zwiastuna: https://www.youtube.com/watch?v=JcCSzT_G1bo"




Już 700 tysięcy pełnowartościowych posiłków trafiło do dzieci. Żółty Talerz będzie w telewizji!

Tekst alternatywny

Zaczęło się we wrześniu. Pięć największych polskich organizacji pomocowych wraz z Kulczyk Foundation zawiązało sojusz. Powstała profesjonalna i unikalna koalicja na rzecz dzieci Żółty Talerz, która wspiera system żywienia najmłodszych w Polsce Do marca dzieci dostały 700 tysięcy posiłków! Kolejny odcinek programu „Efekt Domina”, telewizyjnej serii o wspaniałych ludziach, którzy pomagają innym, opowiada właśnie o Żółtym Talerzu. Emitowany on będzie w niedzielę, 26 marca o godz. 11 w TVN.

– Dzięki Żółtemu Talerzowi możemy nakarmić większą liczbę dzieci bardziej wartościowymi posiłkami w blisko 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce. Odwiedzając te miejsca, rozmawiamy o dziecięcych potrzebach, którym chcemy sprostać. Przede wszystkim widzimy jednak, że Żółty Talerz daje radość nie tylko dorosłym, że mogą przygotować dla najmłodszych pożywne jedzenie, ale także dzieciom, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Bardzo nas cieszy ogromne zaangażowanie nauczycieli, wychowawców i rodziców, ich pomysły na warsztaty żywieniowe, wspólne gotowanie – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. - Do sierpnia wydamy dzieciom milion posiłków – takim wynikiem zakończymy pierwsze dwanaście miesięcy programu – dodaje.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł.

Żółty Talerz jako unikalny standard pomocy ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

12 marca ruszyła czwarta seria „Efektu Domina” Dominiki Kulczyk. Pokażemy m.in. ogarnięte falą katastrof naturalnych Malawi. Kraj, w którym ponad 6 milionów ludzi zagrożonych jest głodem. Dotrzemy również do Kolumbii, kraju, w którym żyje blisko 7 milionów uchodźców wewnętrznych. Poznamy tam historię nieletnich matek, które dzięki Fundacji założonej przez Catalinę Escobar mają szansę na zdobycie wykształcenia i zawodu, a ich dzieci na bezpieczne dzieciństwo.

Dominika Kulczyk od lat zajmuje się pomaganiem. Fundacja Kulczyk Foundation, którą prowadzi, wsparła ponad 100 organizacji pozarządowych, realizując liczne projekty w Polsce i ponad 30 krajach na całym świecie. – Efekt Domina działa. Wszystko, co dobrego robimy dla innych, wraca do nas. Pomagając innym, kształtujemy pozytywną przestrzeń wokół nas, lepszy świat dla naszych dzieci – mówi Dominika Kulczyk




Żółty Talerz żywi polskie dzieci: wydał już ponad pół miliona posiłków!

Tekst alternatywny

Do sierpnia 2017 roku Żółty Talerz wyda dzieciom milion posiłków. – Miło nam zakomunikować, że od września zeszłego roku polskie dzieci otrzymały już ponad pół miliona posiłków. Program działa na stałe w prawie 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł, po to aby ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

– Spotykamy się z osobami, które wspierają Żółty Talerz w konkretnych stołówkach, czy też świetlicach. Z tych rozmów klaruje się prawdziwy obraz sytuacji niedożywionych dzieci w Polsce. To setki dramatycznych, ale także wzruszających historii, przede wszystkim bardzo pouczających dla wszystkich tych, którzy chcą pomagać najmłodszym. Znamy historie dzieci, które po raz pierwszy poznały smak różnych owoców, czy też historie rodziców, którzy tak aktywnie włączyli się w pomaganie przy przygotowywaniu posiłków, że obecnie codziennie pomagają w stołówce – opowiada Marta Schmude-Olczak.




"Żółty Talerz". Konkurs plastyczny i literacki.

PROGRAM „ŻÓŁTY TALERZ”

KONKURS PLASTYCZNY i LITERACKI

„Marnowanie żywności to...”

Bank Żywności Suwałki – Białystok, w ramach realizacji programu „Żółty Talerz”, zaprasza dzieci i młodzież do udziału w konkursie, zatytułowanym „Marnowanie żywności to...”.

Konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach:

- konkurs plastyczny (technika dowolna)

- konkurs literacki (każda forma literacka)

Konkurs adresowany jest do podopiecznych świetlic oraz uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, biorących udział w Programie „Żółty Talerz”.

Termin nadsyłania prac: 24 marca 2017 roku (liczy się data stempla pocztowego) na adres: Bank Żywności Suwałki – Białystok, ul. Kowieńska 3/18, 16 – 400 Suwałki.

Załącznik nr 1 - Regulamin Załącznik nr 2 - Oświadczenie Informacja wprowadzająca w tematykę konkursu


"Żółty Talerz". Niespodziewane odwiedziny!:)

Tekst alternatywny

Jedna ze świetlic, biorących udział w programie "Żółty Talerz" odwiedziła nasze biuro! Dzieci, pod opieką wychowawcy, przywiozły nam plastyczne niespodzianki:).



„Żółty Talerz”. Podsumowanie I semestru realizacji projektu.

Do tej pory Bank Żywności Suwałki – Białystok, w ramach programu „Żółty Talerz”, objął wsparciem 734 dzieci z 43 placówek – 11 szkół i 32 świetlic środowiskowych. Od września do grudnia w województwie podlaskim przygotowano dla dzieci około 15 tys. posiłków.

16 placówek, biorących udział w programie, zaangażowało się w Świąteczną Zbiórkę Żywności, przekazując zebrane produkty m. in. na warsztaty kulinarne. W wielu szkołach wspólne gotowanie w ramach zajęć technicznych bardzo pozytywnie wpłynęło na integrację klasową oraz umiejętność organizacji pracy w kuchni. Była to też okazji do zapoznania podopiecznych z ideą wolontariatu.

Wprowadzenie drugich śniadań zaowocowało zwiększonym zainteresowaniem uczniów zajęciami pozalekcyjnymi. Wielu nauczycieli zaangażowało się w promocję zdrowia i zdrowego stylu życia, co podniosło frekwencję na dodatkowych zajęciach sportowych. Zauważono również zwiększone zaangażowanie nauczycieli i rodziców w wieloaspektową pomoc uczniom.

W powiecie wysokomazowieckim skupiono się na pomocy dzieciom, przychodzącym lub dojeżdżającym rano do szkoły bez śniadania, organizując im poranne poczęstunki w postaci kanapek i gorącej herbaty.

Na terenie Białegostoku i okolic „Żółty Talerz” dotarł do dzieci z rodzin, do tej pory borykających się z silnym problemem niedożywienia.

W większości świetlic zaczęto wprowadzać systematyczne, ciepłe posiłki, co jest czymś zupełnie nowym w stosunku do lat ubiegłych.

We wszystkich placówkach, uczestniczących w projekcie, nastąpiło polepszenie ilościowe i jakościowe, podawanych posiłków. Zaangażowano dziesiątki wolontariuszy, również z zagranicy. Przeprowadzono wiele zajęć kulinarno – edukacyjnych, poruszających temat zdrowej i zbilansowanej diety.

Tekst alternatywny


„Żółty Talerz”. „Źródłem siły – woda!”

W lutym, przekazując wodę mineralną placówkom, biorącym udział w programie „Żółty Talerz”, zachęcamy nauczycieli i wychowawców do informowania podopiecznych o roli wody w codziennej diecie.

Tekst alternatywny

Prezentacja:

Źródłem siły - woda!



„Żółty Talerz” przygotował dla dzieci już ponad ćwierć miliona posiłków!

Czy jeden obiad może zmienić całe życie dziecka? Może, jeśli stanie się początkiem drogi ku normalności. – Ta normalność to wcale nie talerz zupy dla każdego, ale o wiele więcej. To pełnowartościowy posiłek. Taki, którego dziecko często dotąd nie widziało i nie jadło – podkreślają organizatorzy programu „Żółty Talerz”, w którym pięć największych polskich organizacji pomocowych na zaproszenie Kulczyk Foundation zaczęło realizować wspólne cele. Efekt to 276058 posiłków wydanych do tej chwili. A do sierpnia 2017 roku będzie ich być milion!

Do programu „Żółty Talerz”, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, TPD, PCK i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program we wrześniu tego roku przeznaczyli 4 miliony zł, po to, by ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały łącznie właśnie 1 milion pełnowartościowych posiłków. „Żółty Talerz” w założeniu ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują te same cztery cele. – Po pierwsze, więcej zdrowo odżywiających się dzieci, po drugie, lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie, po trzecie, łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu, wreszcie po czwarte, mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci – wylicza Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzający Kulczyk Foundation.

Z programu w ciągu 12 miesięcy ma skorzystać ponad 6 tys. dzieci. – Szczególnie teraz zimą tak wielkie znaczenie ma posiłek, który daje dzieciom energię i zdrowie. Po kilku pierwszych miesiącach prowadzenia programu widzimy, jak ważne jest, by w szkole była kuchnia, a w niej przygotowywano pełnowartościowe jedzenie. Bardzo dużo dzieci, ze względu na odrobinę przekraczające dolny pułap dochody rodziców, nie jest objętych oficjalnym systemem dożywiania, co nie znaczy, że nie potrzebują pomocy żywieniowej. Gdy jest kuchnia, można starać się o to, aby także dla nich też starczyło zdrowego jedzenia. Natomiast gdy w szkole jest catering, trafia do niej wyliczona liczba posiłków, wówczas takich możliwości nie ma. Dlatego bardzo zależy nam, aby mobilizować się lokalnie, aby wesprzeć miejscową stołówkę dla dzieci – podkreśla Marta Schmude-Olczak.

Ruszył program „Żółty Talerz”.

Żółty Talerz” to ogólnopolski program, którego pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem jest Kulczyk Foundation. Projekt ma na celu wsparcie systemu żywienia dzieci, łączną kwotą 4 milionów złotych, poprzez dopełnienie go na poziomie konkretnej szkoły lub świetlicy. To milion posiłków, dzięki którym minimum 5 tysięcy dzieci w 500 stołówkach zostanie otoczonych lepszą opieką. Celem programu jest zwiększenie ilości żywionych dzieci, poprawa intensywności, a także jakości żywienia, uruchamianie lub wzmacnianie zaangażowania społeczności lokalnych w celu zapewnienia pełnowartościowych posiłków dla dzieci, a także zapewnienie wiedzy pomocnej w prawidłowym żywieniu najmłodszych.

Program „Żółty Talerz” został uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z najbardziej skutecznymi polskimi organizacjami pomocowymi: Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankami Żywności, SOS Wioskami Dziecięcymi, Bankami Żywności.

Przedstawicielem projektu „Żółty Talerz” na terenie województwa podlaskiego jest Bank Żywności Suwałki – Białystok.

Szkoły i świetlice zainteresowane programem, zapraszamy do kontaktu.

Więcej informacji o programie "Żółty Talerz":
http://www.bankizywnosci.pl/pl/aktualnosci/banki-zywnosci-w-sojuszu-zolty-talerz.html

Załącznik: Wniosek na realizację projektu „Żółty Talerz”. Zał. nr 1- WNIOSEK PLACÓWKI

e-mail: bz.suwalki@bankizywnosci.pl
telefon: (87) 567-46-74
kom: 697-442-462



Masz pytania? Zadzwoń!
Jesteœmy członkiem FEBA.
Organizacja Pożytku Publicznego
System zarzšdzania jakoœcia ISO 9001:2000
Jesteœmy członkiem EAPN.
www.StudioGraficzne.com